Monday, April 4, 2011

caramel cheese cake!!nyum..nyum..

Nyum nyum...aku dapat resipi ni dari seorang kawan..memang best!!sedap betul...so nak share dengan semua...

CARAMEL CHEESE CAKE

 

 Bahan-bahan:

* Krim:

-250g cream cheese
-3 biji telur
-200ml sour cream (1 cawan)
-200ml freash cream (1 cawan)
- 120g gula
-2 sudu besar corn starch
-beberapa titik esen vanila

* Lapisan bawah
 
-100g biskut marie/ graham cracker
-50g butter (cairkan)

*Karamel

-50 ml susu segar (1/4 cawan)
-80g gula

 Cara-cara:

  1. Masukkan biskut ke dalam beg plastik. Ketuk-ketuk dengan kayu pencanai sehingga hancur. Masukkan butter dan ramas sehingga jadi berketul
  2. Masukkan biskut ke dalam loyang. Tekan padat-padat biskut tadi.
  3. Sediakan karamel. Masakkan gula dengan 1 sudu besar air sehigga perang. Padamkan api. Kemudian masukkan fresh milk. Ketepikan
  4. Pukul cream cheese sehingga jadi bentuk krim. Masukkan gula -> esen vanila -> sour cream -> telur -> corn starch -> fresh cream ikut turutan sambil dipukul. Pukul sehigga jadi bentuk krim.
  5. Tuangkan krim ke dalam loyang. Letakkan karamel di atas cream tadi.
  6. Bakar selama 30 minit pada suhu 200C dan turunkan suhu kepada 160C. Bakar lagi selama 30 minit. untuk mengelakkan hangus pada permukaan bolehlah letak aluminium foil selepas 30 minit pertama. Bakar secara double-boiler dgn meletakkan air suam di dalam dulang.
Selamat mencuba ya!!gerenti suka..

No comments:

Post a Comment