Monday, April 4, 2011

kek carrot...

Alahai..kawanku bagi resipi lagi..dia suruh aku cuba sebab dia kata best sangat kek ni and senang sangat nak buat...dia kongsi resipi ni sebab dia tau aku suka sangat buat kek...haha..lama sudah tak buat kek sejak dah de "beg tangan"..dulu siap wat biz lagi aku ni..huhu..berceloteh panjang lak aku ni..

ok la..aku nak share dgn sape2 yang suka buat kek.kawan aku kata sedap gila...so leh la try.

KEK LOBAK MERAH
Bahan-bahan:

  • 4 biji telur (dibiarkan pada suhu bilik dan diasingkan putih dan kuning)
  • 1 1/2 cawan corn oil atau vegetable oil (kalau tiada minyak masak pun boleh)
  • 120g gula castor
  • 100g brown sugar
  • 1 1/2 cawan carrot (diparut)
  • bahan diayak: 250g tepung gandum, 1 sudu teh serbuk cinnamon, 1 1/2 sudu teh baking soda
  • 100g walnut (dicincang sedikit)
  • 1 sudu teh garam
  • utk topping(penyedap kek): 120g butter, 250g creamcheese,120g icing sugar 


Cara-cara:
  1. Pukul kuning telur, kemudian masukkan minyak, gula (kedua- dua jenis) dan carrot. kacau sebati, masukkan walnut
  2. masukkan bahan yang diayak.Kacau perlahan guna senduk kayu. Masukkan garam..
  3. dlm mangkuk yg lain, pukul putih telur sampai betul2 kembang(soft peak form)step ni penting! dan masukkan dlm adunan kek tadi
  4. Bakar pada suhu 170C selama 50 min
  5. tips: bila dah masak, cucuk dgn lidi. Kadang2 bila cucuk tak melekat lagi tapi ada nampak berminyak lagi means belum masak betul.Kurangkan suhu ke 150C~160C dan bakar lagi selama beberapa minit sehingga kek benar2 masak
  6. utk topping, pukul semua bahan2 hingga sebati & ringan.Hias atas kek yg telah disejukkn pd suhu bilik kemudian tabur dgn hirisan almond atau kelapa kering yg digoreng tanpa minyak sekejap terlebih dahulu(optional)
 P/s : aku lom try buat lagi.tapi disebabkan kawan aku kata sedap memang nak try..nanti bila dah try aku pasti akan update dlm ini blog..haha.tungguuu.....!!

No comments:

Post a Comment